Blog

Prevencija virusnih bolesti i važnost sterilizacije

hand with glove holding disinfectant bottle with copy space

Važnost sterilizacije i prevencija virunih bolesti
Rizik od virusne infekcije u salonima

Potrebno je pridržavati se protokola za kontrolu infekcije pri izvođenju manikure i pedikure,te ostalih kozmetičkih tretmana budući da mogućnost prijenosa infektivnih bolesti postoji, posebno u svrhu prevencije virusnih bolesti.

Provedenim studijama u Kanadi u koju su metodom slučajnog odabira uključena 72 salona za manikuru i pedikuru ,intervjua s njihovim tehničarima,te talijanske studije ukazuju da osobe koje boluju od hepatitisa B češće odlaze na manikuru i pedikuru.

Prosječan broj dnevnih manikura u salonima je bio 5, a svaka je trajala oko 30 minuta, dok je prosječan broj pedikura na dan bio 2, a svaka je trajala oko sat vremena.Osoblje je višekratno koristilo gotovo sve instrumente čak kada su bili namijenjeni samo za jednokratnu upotrebu. Samo 35% osoblja je koristilo rukavice za vrijeme obavljanja manikure, a 63% za vrijeme pedikure klijenata.

Rezultati studije ukazuju da u salonima s većom frekvencijom klijenata, osoblje nije imalo dovoljno vremena za dezinfekciju instrumenata. Najčešće korištena otopina za dezinfekciju je izopropilni alkohol koji je koristilo samo 11% osoblja, koliko ih je koristilo i sterilizator za sterilizaciju intsrumenata! Čak 49% osoblja nije koristilo nijednu metodu sterilizacije! Autori studije zaključuju da je potrebno pridržavati se protokola za kontrolu infekcije pri izvođenju manikure i pedikure, budući da mogućnost prijenosa infektivnih bolesti postoji, posebno u svrhu prevencije virusnih bolesti, kao i stupanj svijesti i edukacije o prijenosu virusa ovim putovima.( Izvor-Pliva zdravlje).

Zaključak: Živimo u vremenu kada ljepota tijela postaje zdravlje i imperativ,a odlasci u kozmetičke salone su neizbježni.Zbog kontrole infekcija na ovakvim mjestima, te nedovoljno educiranog osoblja,želje za štednjom ili jeftinijom uslugom potrebno je upozoriti građanstvo na potencijalni put prijenosa virusa u kozmetičkim salonima. Znanstvene studije su pokazale da su tretmani ljepote, posebno manikura i pedikura, identificirani faktori rizika za prijenos virusnih bolesti, stoga je zajedničkim snagama potrebno raditi na suzbijanju i kontroli infekcija.

Zbog svega navedenog u našoj se praksi i edukaciji u poslovnici primjenjuju najviši standardi prevencije virusnih i ostalih bolesti koje se mogu prenjeti ovim uslugama.Koristi se jednokratna papirna konfekcija i skalpeli,te rukavice i maske,dezinficijensi koje koriste i medicinske ustanove ,te BAEHR kreme i preparati,sterilizator na vrući zrak do 200 stupnjva i kadica s mogučnošću potpune dezinfekcije.Takve su preporuke našim polaznicima edukacija i našim kupcima.

Iz svega navedenog jasno je da medicinska pedikura ne može biti niske cijene i ograničenog trajanja ,jer tada neće biti zadovoljeni svi potrebni sanitarni uslovi ni kvaliteta usluge.Razni portali povoljne kupnje koji nude uslugu pedikure,manikure ili kozmetičku uslugu po nadprosječno niskim cjenama zapravo pogoduju takvoj manjkavoj usluzi i potincijalnom širenju gljivičnih i virusnih oboljenja.

Naša je preporuka da se dobro informirate koji se saloni koriste navedenim sredstvoma zaštite osoblja i klijenta ,da na redovitu uslugu idete isključivo na takva mjesta,te ih preporučite drugima.Na taj ćemo način primorati sve u tom poslu da koriste zakonom propisana sredstva preventive i zaštite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)