Blog

Vrste sterilizatora i oni koji to nisu

Steril UV

Kako mnogi nisu upoznati s pojmom dezinfekcija i sterilizacija,te čemu koja služi i kada se koja primjenjuje, donosimo nekoliko savjeta za uštedu vremena,novca pa i mogućih sankcija za salone koji ih krivo primjenjuju ili nemaju odgovarajuće propisane aparate.

Svakako provjerite da li je sterilizator tog naziva namijenjen u svrhu određene djelatnosti, jer postoje više vrsta koje to nisu, a nazivaju ih sterilizatorom :

  • Sterilizatori odjeće,obuće ili ručnika čija temperatura ide do max.60 stupnjeva i takve uređaje ne možemo koristiti za sterilizaciju alata koji je u doticaju sa krvi,bakterijama i mikroorganizmima.
  • Razni ultrazvučni uređaji koji su zapravo namijenjeni čišćenju ili dezinfekciji ne spadaju u definiciju sterilizacije.
  • UV uređaji koji se koriste za sterilizaciju frizerskog pribora (četke i češljevi).
  • Razne posude u koje se stavlja dezinficijens, te se u njega odlaže alat.
  • Tzv. sterilizatori srebrom koji nisu namijenjeni uništavanju bakterija i virusa.

Sterilizacija je postupak ili proces kojim se uništavaju sve vrste i svi oblici mikroorganizama, uključujući i bakterijske.Dakle sterilno znači lišeno svake kategorije života.Također ova definicija sterilizacije ističe razliku između sterilizacije i dezinfekcije,jer se dezinfekcijom uništavaju, ili uklanjaju svi vegetativni oblici mikroorganizama, ali ne bakterije i virusi.

Sterilizacija suhim vrućim zrakom od 180 stupnjeva                                                                     

Najčešća je metoda u pedikuri i kozmetici.Zrak se u sterilizatoru zagrijava električnom strujom do max.180 stupnjeva,a termostat osigurava određeno vrijeme održavanja postignute temperature.

Propisano minimalno trajanje sterilizacije vrućim zrakom:

Vrijeme suhe sterilizacije vrućim zrakom također ovisi o tome da li se alat stavlja u higijenske vrećice za sterilizaciju,odlaže li se na aluminijski tablet ili u zatvorenu posudu.

TEMPERATURA VRIJEME STERILIZACIJE
180 30 MIN
170 60 MIN

Autoklav

U autoklav sterilizatorima alat se sterilizira pomoću tlaka i vruće pare na 135 stupnjeva ,no cjenovno su osjetno skuplji u odnosu na druge,ali su najučinkovitiji.Najčešće ga koriste u medicinskim ustanovama ,te u kvalitetnijim salonima zbog kvalitetne i brze sterilizacije od svega nekoliko minuta što zavisi od veličine autoclava..

Pogledajte uređaje koje smo naveli u tekstu !

FOTOGRAFIJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)